επικοινωνία

Ελάτε να εκφράσουμε την γνώμη της νέας γενιάς, των νέων που σκέφτονται, ελπίζουν και πιστεύουν σε μία καλύτερη ζωή. Ας συζητήσουμε όλοι μαζί, μόνο να κερδίσουμε μπορούμε από αυτό.

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Πολυτεχνείο: Τιμή και μνήμη στην εξέγερση των νέων

Η ανάγκη για συλλογικές διεκδικήσεις και ανατροπές από τους νέους αποτελεί τη βάση των αναφορών στη σύνδεση της επετείου με τη σημερινή πραγματικότητα. «Η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου συμπίπτει με μια δύσκολη συγκυρία στην οποία διακυβεύονται πολλά», τόνισε στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδεικνύοντας την επικαιρότητα των αιτημάτων: «Η εξέγερση μας θυμίζει ότι στην πρωτοπορία των κοινωνικών ανατροπών βρίσκεται πάντα η νέα γενιά. Οι ανατροπές γίνονται με συμμετοχή και αγώνα, με αφοσίωση στο συλλογικό, με την πίστη σε κάτι που μπορεί να φαίνεται άπιαστο και με απομάκρυνση από τον δρόμο της ιδιώτευσης».
Οσο για το σύνθημα τού τότε, «παραμένει με κάποιον τρόπο ζητούμενο και σήμερα», τόνισε ο κ. Παπούλιας. «Θέλουμε ψωμί για όλους, παιδεία που παράγει κοινωνικό πολιτισμό και ενεργούς πολίτες, ελευθερία που δεν περιορίζεται από τη δημοσιονομική αναγκαιότητα».
Στην ανάγκη στήριξης των νέων αναφέρθηκε η υπουργός Παιδείας αφού κατέθεσε λίγα λουλούδια στο μνημείο της εξέγερσης, χθες, το πρωί. Οπως είπε: «Το Πολυτεχνείο νοηματοδοτεί τον αγώνα κάθε νέας γενιάς της Ελλάδας. Αγώνα για τα όνειρα και τις αξίες.
Εχουμε χρέος -σήμερα περισσότερο από ποτέ- να σταθούμε δίπλα στους νέους μας, που αναζητούν περισσότερες ευκαιρίες και ελπίδα για το μέλλον τους. Η Παιδεία είναι το κλειδί για να το πετύχουμε».

Το προαύλιο του ιστορικού κτιρίου της Πατησίων, από το οποίο πέρασαν εκατοντάδες πολίτες και τίμησαν οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, των νεολαιών, κοινωνικών φορέων και οργανώσεων, κλείνει τις πόρτες του σήμερα, στις 3 μετά το μεσημέρι, ώστε να γίνει η λιτή τελετή μνήμης και μετά ν' αρχίσει η μεγάλη πορεία.
Καταλήψεις στη Θεσσαλονίκη
Σε ρυθμό καταλήψεων ώς τα τέλη του μήνα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, λόγω Πολυτεχνείου και... Μνημονίου! Κορυφώνονται σήμερα οι επετειακές εκδηλώσεις για την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου, με πορείες, ομιλίες και συναυλίες. Οκτώ σχολές τελούν υπό κατάληψη.
Η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής είναι προγραμματισμένη για τις 12 το μεσημέρι. Θ' ακολουθήσει η κεντρική πορεία που διοργανώνουν ο ΣΦΕΑ (Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών) και το φοιτητικό κίνημα, στις 5 μ.μ., με προορισμό το Αμερικανό Προξενείο, στην οδό Τσιμισκή. Μια δεύτερη πορεία, του Συντονιστικού οργάνου γενικών συνελεύσεων οκτώ φοιτητικών συλλόγων που τελούν υπό κατάληψη, θα επιστρέψει στην Πολυτεχνική.
«Η επιστροφή της πορείας στην Πολυτεχνική Σχολή δεν έχει μοναδικό στόχο τη διαφύλαξη του ασύλου, αλλά αποσκοπεί κυρίως στον συντονισμό του φοιτητικού κινήματος με τα πρωτοβάθμια εργατικά σωματεία για κινητοποιήσεις μέσα στον Νοέμβριο, ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα και στις αλλαγές που προτείνει το υπουργείο Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση», δήλωσαν μέλη του Συντονιστικού χθες το πρωί σε συνέντευξη Τύπου, στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ. Οπως ανακοίνωσαν, «μαζί με εργατικά σωματεία θα εκδώσουμε κοινή απόφαση-κάλεσμα για απεργίες και καταλήψεις, που θα ξεκινήσουν από τη Δευτέρα και θα κορυφωθούν εντός του μήνα».
Υπό κατάληψη βρίσκονται το Φυσικό, το Χημικό, το Γεωλογικό, η Πληροφορική, η Ιατρική, η Αρχιτεκτονική, οι Ηλεκτρολόγοι-Μηχανολόγοι και το τμήμα Μουσικών Σπουδών στο ΑΠΘ. Α. ΑΝΔΡ.-Ν. ΦΩΤ.
! «Δεν θα είμαστε θεατές των εξελίξεων», δηλώνουν με ανακοίνωσή τους τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων και της Αξιωματικών της Αστυνομίας και υποστηρίζουν πως οφείλουν να τιμήσουν το μήνυμα της 37ης επετείου του Πολυτεχνείου διεκδικώντας και εκείνοι «ως ένστολοι πολίτες καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας με μια ελληνική Αστυνομία σύγχρονη και δημοκρατική».
«Το συνδικαλιστικό μας κίνημα αγωνίζεται για την προστασία των δημοκρατικών θεσμών της πατρίδος μας και συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια του λαού μας για ένα καλύτερο μέλλον. Χωρίς ξένους δυνάστες, με τους πολίτες να παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των πολιτικών που ακολουθούνται και τους θεσμούς να λειτουργούν προς όφελος των συμφερόντων του λαού μας», επισημαίνουν μεταξύ άλλων. Α.Κ.Μ.


http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=224607

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου