επικοινωνία

Ελάτε να εκφράσουμε την γνώμη της νέας γενιάς, των νέων που σκέφτονται, ελπίζουν και πιστεύουν σε μία καλύτερη ζωή. Ας συζητήσουμε όλοι μαζί, μόνο να κερδίσουμε μπορούμε από αυτό.

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Important moments

Τη στιγμή που το Γιου Τιούμπ (YouTube) κάνει τα πρώτα του βήματα στο πεδίο των ζωντανών αναμεταδόσεων και η Γουέμπ Τι-βι (Web TV) κερδίζει ολοένα και περισσότερους τηλεθεατές, η «μικρή οθόνη» κρατάει ακόμη την πρώτη θέση στις καρδιές μας για άμεση ενημέρωση και ψυχαγωγία. Μπροστά σε αυτή θα συγκεντρωθούν οι περισσότεροι φίλαθλοι για να πανηγυρίσουν ένα γκολ, οι περισσότερες οικογένειες για να δουν το αγαπημένο τους σόου και πάνω της θα καρφωθούν εκατομμύρια βλέμματα όταν συμβεί ένα παγκόσμιας σημασίας γεγονός. Την περασμένη εβδομάδα θυμηθήκαμε μέσα από επετειακά αφιερώματα στα δελτία ειδήσεων τις δραματικές στιγμές που έζησαν χιλιάδες άνθρωποι στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στις 11 Σεπτεμβρίου 2001. Οι περισσότεροι ίσως θυμούνται πού βρίσκονταν και τι έκαναν εκείνη τη στιγμή όταν κάποιος τους ειδοποίησε να ανοίξουν «γρήγορα την τηλεόραση!». Πολλά από τα γεγονότα της νεότερης ιστορίας που συγκλόνισαν τον κόσμο έχουν καταγραφεί ζωντανά, «επιβάλλοντας» το πέρασμά τους στην ιστορία να είναι δεμένο αιώνια με το βίντεο που τα κατέγραψε: Φυσικές καταστροφές, δολοφονίες, ενώσεις και χωρισμοί κρατών, όλα πλέον κοινό κτήμα ενός αιώνα ολοκληρωτικά παραδομένου στη δύναμη της εικόνας.
Το τοπ 10 των γεγονότων που «άλλαξαν τον κόσμο»
1. Ανθρωπος στο φεγγάρι Φέτος συμπληρώθηκαν 41 χρόνια από την 21η Ιουλίου του 1969, όταν ο άνθρωπος πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στη Σελήνη. Τα λόγια το Αρμστρονγκ «ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο βήμα για την ανθρωπότητα», άκουσαν ζωντανά 700 εκατομμύρια τηλεθεατές που προσηλωμένοι στις οθόνες τους παρακολουθούσαν με αγωνία την προσελήνωση. Δύο κάμερες κινηματογραφούσαν την προσεδάφιση και έστελναν τις εικόνες ζωντανά στις οθόνες των τηλεθεατών, παντού στον κόσμο. Ο Ιάσων Μοσχοβίτης συνδέεται ζωντανά με τη Σελήνη από το στούντιο του ΕΙΡ στην 3ης Σεπτεμβρίου. Με τη βοήθεια δύο ακουστικών (το ένα ο φυσικός ήχος από το «Απόλλων 11», το άλλο η φωνή του «οδηγού» από το Χιούστον που μέσω Eurovision εξηγεί αγγλιστί τι συμβαίνει), περιγράφει τον περίπατο του Νιλ Αρμστρονγκ στο φεγγάρι.
2. Η δολοφονία του Κένεντι Στις 22 Νοεμβρίου 1963 στις 12.30 μ.μ. κεντρική ώρα Αμερικής, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κένεντι δολοφονήθηκε στο Ντάλας της Πολιτείας του Τέξας, ενώ κατευθυνόταν μέσα σε μια ανοιχτή λιμουζίνα από το αεροδρόμιο του Love Field στην εμπορική αγορά του Ντάλας, όπου σκόπευε να εκφωνήσει ομιλία για την εθνική ασφάλεια της χώρας του. Η ανοιχτή λιμουζίνα του JFK δέχτηκε συνδυασμένα πυρά, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του προέδρου των ΗΠΑ. Τη στιγμή της δολοφονίας, που καταγράφηκε από κάμερες, παρακολουθούσαν ξανά και ξανά τα επόμενα 24ωρα σαστισμένοι οι Αμερικανοί. Ο Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ, ο άνθρωπος που κατηγορήθηκε ότι σκότωσε τον JFK, εκτελέστηκε στις 24 Νοεμβρίου του ‘63, επίσης on camera, τη στιγμή που μεταφερόταν στις φυλακές του Ντάλας.
3. Δίδυμοι Πύργοι Την 11η Σεπτεμβρίου 2001 ένα αεροσκάφος της εταιρείας American Airlines προσκρούει στον βόρειο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώνονται, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που πηδούν στο κενό για να σωθούν. Σωστικά συνεργεία και δημοσιογράφοι σπεύδουν στο σημείο και λίγα λεπτά αργότερα, οι τηλεοπτικοί σταθμοί μεταδίδουν σε απευθείας σύνδεση ένα ακόμη αεροσκάφος της ίδιας εταιρείας, με 64 επιβαίνοντες, να προσκρούει στον νότιο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Με διαφορά λίγων λεπτών, καταρρέουν διαδοχικά οι δίδυμοι πύργοι. Χιλιάδες βρίσκουν τραγικό θάνατο. Ανθρωποι από όλο τον κόσμο βρίσκονται καρφωμένοι στην τηλεόραση ή στο Διαδίκτυο και για αρκετή ώρα μοιράζονται τα ίδια συναισθήματα, ενώ αδυνατούν να πιστέψουν όσα παρακολουθούν live.
4. Παγκόσμιο Κύπελλο Ενα χταπόδι με μαντικές ικανότητες, μια διαρκής γκρίνια γύρω από τις «σατανικές» βουβουζέλες -περισσότερο ενοχλητική κι απ’ τις ίδιες- 3 δισ. έσοδα για τη FIFA από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, χορηγίες και διαφημίσεις, αλλά και ικανοποιητικές επιδόσεις τηλεθέασης είναι ο απολογισμός του φετινού Μουντιάλ. Το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου είναι το αθλητικό γεγονός που προκαλεί το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των τηλεθεατών όλου του κόσμου. Οι σημαντικότεροι σε τηλεθέαση αγώνες του Μουντιάλ 2010 ήταν: Ολλανδία - Ισπανία (τελικός) με 86,9 εκατ. τηλεθεατές, Γερμανία - Ισπανία (ημιτελικός) με 139,3 εκατ. τηλεθεατές, Ουρουγουάη - Ολλανδία (ημιτελικός) με 110,9 εκατ. τηλεθεατές.
5. Κηδεία Νταϊάνα Η πριγκίπισσα Νταϊάνα χάνει τη ζωή της την 31η Αυγούστου 1997, στους δρόμους του Παρισιού σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα που προκλήθηκε μετά από καταδίωξη δημοσιογράφων και φωτογράφων. Περί τους 32 εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολούθησαν την κηδεία της Νταϊάνα στις 6 Σεπτεμβρίου του 1997 μέσα από το ΒΒC1. Ο γάμος της με τον πρίγκιπα Κάρολο στις 29 Ιουλίου 1981 είχε συγκεντρώσει το ενδιαφέρον 28 εκατομμυρίων τηλεθεατών.
6. Μπιτλς και Ελβις Τον Ιανουάριο του 1963 oι Beatles εμφανίζονται στο βρετανικό τηλεοπτικό σόου «Thank Your Lucky Stars» προκειμένου να προωθήσουν το καινούργιο τους τότε single «Please Please Me». Το σόου παρακολουθήσαν πάνω από έξι εκατομμύρια τηλεθεατές. Νωρίτερα είχαν κάνει το ντεμπούτο τους στην TV στο πρόγραμμα «Teenager Turn» του BBC. Η τηλεοπτική αποθέωση των Beatles έρχεται με την ιστορική εμφάνισή τους στο σόου του Εντ Σάλιβαν (CBS) που εξακολουθεί να κατέχει το ρεκόρ τηλεθέασης σόου με 73 εκατομμύρια τηλεθεατές. Ακολουθεί η πρώτη εμφάνιση του Ελβις Πρίσλεϊ που συγκέντρωσε 60 εκατομμύρια τηλεθεατές.
7. Τσουνάμι Το πρωί της 26ης Δεκεμβρίου σεισμική δόνηση μεγέθους 9 Ρίχτερ στη Σουμάτρα της Ινδονησίας δημιούργησε φονικό τσουνάμι που χτύπησε τις ακτές της Ινδονησίας, στερώντας τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων. Οι εικόνες της μεγαλύτερης καταστροφής της δεκαετίας με τα τεράστια κύματα να πνίγουν τις ακτές των χωρών της Ινδονησίας έκαναν τον γύρο του κόσμου.
8. Ολυμπιακοί Αγώνες Οι πρώτες προσπάθειες για τηλεοπτική κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων έγιναν τη δεκαετία του 1930. Οι Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο υπήρξαν οι πρώτοι που καλύφτηκαν τηλεοπτικά, αν και η κάλυψη αυτή ήταν περισσότερο πειραματική. Χρησιμοποιήθηκαν τρεις τηλεοπτικές κάμερες και ένα κλειστό κύκλωμα προβολής σε 25 αίθουσες. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1948 υπήρξαν οι πρώτοι που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά σε ένα σχετικά διευρυμένο κοινό. Η μετάδοση των επόμενων Ολυμπιακών Αγώνων, που έγιναν στη Ρώμη το 1960, υπερέβη για πρώτη φορά τα εθνικά σύνορα. Παρ’ όλα αυτά δεν είναι οι Αγώνες της Ρώμης, αλλά του Τόκιο, τέσσερα χρόνια αργότερα, που έμειναν γνωστοί με την επωνυμία «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της τηλεόρασης» («TV Olympics»). Αυτό οφείλεται στη χρήση της δορυφορικής τεχνολογίας για την τηλεοπτική μετάδοση. Η πλήρης κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων με έγχρωμη εικόνα έγινε πραγματικότητα το 1968 στο Μεξικό. Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο στη χώρα μας σημείωσε τηλεθέαση 63,4%.
9. Μάικλ ΤζάκσονΣτις 24 Ιουνίου 2009 ο Τζάκσον άφησε την τελευταία του πνοή στην πολυτελή κατοικία που νοίκιαζε στην περιοχή Holmby Hills του Λος Αντζελες. Η ιστοσελίδα TZM ήταν η πρώτη που ανέφερε τον θάνατό του, προκαλώντας παγκοσμίως σοκ. Ακολούθησαν πληροφορίες της εφημερίδας LA Times, του τηλεοπτικού δικτύου CBS και του ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press που ανέφεραν τον θάνατό του, επικαλούμενοι έγκυρη πηγή. Η εταιρεία Nielsen Media Research ανακοίνωσε ότι η κηδεία του βασιλιά της ποπ, που έγινε στο Λος Αντζελες και μεταδόθηκε από 18 αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, προσέλκυσε συνολικά 31,1 εκατομμύρια τηλεθεατές.
10. Ο Πόλεμος του Κόλπου Τον Αύγουστο του 1990 οι Ελληνες τηλεθεατές μέσω των ελληνικών καναλιών που μετέδιδαν την εικόνα του CNN παρακολούθησαν σε απευθείας σύνδεση τον Πόλεμο του Κόλπου. Οι πύραυλοι Πάτριοτ και Κρουζ έγιναν μέρος των καθημερινών συζητήσεων και εκατομμύρια τηλεθεατές έβλεπαν ανήμποροι τις ΗΠΑ να ρίχνουν 800 τόνους απεμπλουτισμένου ουρανίου σε βόμβες εναντίον των Ιρακινών. Χρησιμοποιώντας τον όρο «CNN effect», οι αναλυτές αποδεικνύουν για πρώτη φορά τότε ότι τα ΜΜΕ έχουν μετατραπεί σε «κυρίαρχο παίκτη» που «ελέγχει» και «καθορίζει» την πολιτική και τις αντιδράσεις των κυβερνήσεων απέναντι σε μείζονες διεθνείς συγκρούσεις, επηρεάζοντας με την εικόνα σπαρασσόμενων λαών την κοινή γνώμη.
Νατάσα Παπανικολάου

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11416&subid=2&pubid=31380948

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου